Tablodul britanic The Daily Mail scrie că mai mulți martori l-au auzit pe Charles făcând această comparație într-o conversație cu Marienne Ferguson, în vârstă de 78 de ani, care a fugit din Polonia pe când avea vârsta de 13 ani și care și-a pierdut mai mulți membri ai familiei, morți în lagăre de concentrare.
Moștenitorul tronului Angliei și septuagenara s-au întâlnit într-o vizită la Muzeul canadian al Imigrației, la Halifax, în provincia Noua Scoție, în estul Canadei, unde prințul și soția sa Camilla au adus un omagiu veteranilor din al Doilea Război Mondial și familiilor acestora.
După întâlnirea cu fiul reginei Angliei, Marienne Ferguson a declarat că „prințul a scpus că acum Putin este pe cale să facă aproape același lucru ca Hitler”, referindu-se la acțiuni ruse în Ucraina.
„Trebuie să spun că sunt de acord cu el și sunt sigură că mulți oameni sunt”, a adăugat ea.
„Am fost foarte surprinsă ca el să facă aceste comentarii, pentru că știu că de la (membrii familiei regale) nu te aștepți să spună astfel de lucruri, dar a fost foarte sincer și inest”, a adăugat ea.
„Nu comentăm conversațiile private”, a reacționat un purtător de cuvânt de la Clarence House, serviciile prințului Charles, la Londra.
„Dar ținem să subliniem că prințul de Wales nu caută să facă o declarație de politică publică cu ocazia unei conversații private”, a adăugat acesta.
În Rusia, în absența unor comentarii oficiale imediate, tabloidul Moskovski Komsomoleț a scris în ediția online că aceste comentarii ale prințului „riscă să declanșeze un scandal internațional și să complice relațiile deja tulburate dintre Marea Britanie și Rusia”.
Cotidianul a insistat asupra unui moment „prost ales” pentru aceste declarații, în contextul în care prințul Charles urmează să se întâlnească cu Vladimir Putin pe 6 iunie, cu ocazia marcării Debarcării din Normandia.
Înainte de prințul Charles, ministrul german al Finanțelor Wolfgang Schäuble și fostul secretar de Stat american Hillary Clinton au comparat intervenția rusă în Ucraina cu invaziile naziste în Europa, în anii ’30.